Ja tegen een ander, is vaak nee tegen jezelf...

Ben jij je er bewust van hoe vaak dit bij jou gebeurd?

Hoe vaak jij ‘ja’ tegen iemand zegt terwijl je eigenlijk ‘nee’ denkt?Hoe vaak jij ‘ja’ zegt tegen iemand anders, terwijl je ‘nee’ zegt tegen jezelf?

Als je dit jaren geleden aan mij had gevraagd, was het antwoord geweest dat het bijna dagelijks gebeurde.

En nu ik dit opschrijf, zie ik pas echt in hoe een ernstige zaak dat het is.

Ik weet dat vele onder ons dit ook doen. Ja zeggen en nee denken. Ik vraag me af waarom dat we dat doen.

Waarom ik dat deed.

Nou, dat antwoord is simpel: ten eerste had ik de waan dat wanneer mijn bazin aan mij vroeg of ik een dag extra zou komen en ik zou dan zeggen dat mij dat niet uitkwam, het halve bedrijf in zou storten (ok. Lichtelijk overdreven), maar snap je mijn punt.

Ten tweede: ik was bang dat ik dan niet meer leuk of aardig gevonden zou worden.

En ik denk dat dit voor vele herkenbaar is. Als jij je hierin herkent, als jij diegene bent die altijd maar ja zegt ook als je nee denkt, ben je ook altijd degene die over zijn/haar grenzen gaat.

En dan heb ik een aantal vragen voor je…

Vraag jezelf eens af: is het echt waar dat mensen mij niet meer aardig vinden wanneer ik ‘nee’ zeg? En dan bedoel ik: is het écht waar?

Maar vraag jezelf ook eens af:

Wat kost het jou om steeds maar over je grenzen heen te gaan? Wat zou het jou brengen wanneer je dit niet meer zou doen?

Wellicht kost het je te veel om constant over je grenzen heen te gaan, maar vertel je jezelf ook ‘Ik kan geen nee zeggen.’ (BOEMPATS daar heb je een overtuiging.)

En brengt het je rust wanneer je eens wat meer op je strepen zou gaan staan.

En ik denk dat je dit diep van binnen wel weet. Maar misschien weet je ook helemaal niet hoe je dit anders kunt doen.

En daar zijn we weer op een punt dat ik je begrijp. Want, god wat vond ik het eng om ‘nee’ te gaan zeggen. Maar ik moest: ik was op, mijn energie was op, mijn plezier was op en mijn hoofd was vol.

En ik hoop dat jij nu niet op dát punt bent en dat je dat voor kunt blijven doormiddel van mijn tips. En als je wel op dat punt bent, ga dan ABSOLUUT aan de slag met onderstaande tips.

Maar waarom dan?

Allereerst wil ik je nog eens meegeven dat ik weet hoe spannend het kan zijn om ‘nee’ te zeggen ofwel je eigen grenzen aan te geven. Vooral als je dit al lang niet meer hebt gedaan, want hoe doe je dat dan?

Als je bovenstaande vragen hebt beantwoord, weet je wat het je kost en wat het je zal gaan brengen. Belangrijk is ook, waarom vind je het zo lastig om je grenzen aan te geven?

Is het omdat je bang bent om het fout te doen?
Is het omdat je de angst hebt dat anderen je niet meer zien staan?
Is het omdat je bang bent iemand te kwetsen?
Is het omdat je vroeger nooit iets goed kon doe in de ogen van je omgeving of in de ogen van jezelf?

Ga eens naar de waarom, dan kun je daarmee aan de slag.

Is het waar?
Kun je bewijzen dat het waar is?
Wat brengt deze overtuiging mij?
Wie zou ik zijn zonder deze overtuiging?
Wat kan ik doen zodat ik deze overtuiging voor mij kan laten werken?

Dat was een korte analyse. Nu de tips die je direct kunt toepassen.

Tip 1:

Het kan je helpen om eerst afstand te doen van de vraag die iemand stelt.

Stel je voor je baas vraagt aan jou of je de volgende week extra wilt werken, eigenlijk heb jij behoefte aan rust maar je vind het nog spannend om dit face-to-face aan te geven. Geef dan aan dat je er later op terug wil komen. Wanneer je dan in je veilige omgeving bent, kun je aan je baas, via de telefoon, aangeven dat het jou niet uitkomt.

Ik was altijd ontzettend geneigd om een megaverklaring af te leggen waarom het mij niet uitkwam. Ik wil dat je weet dat dit niet nodig is. ‘Nee’ is een hele zin. Maar ik vond het in begin wel prettiger om iets van een uitleg te geven. Na een aantal keer wist ik dit op te bouwen naar een ‘Nee’ of een ‘Nee, sorry komt niet uit!’

Tip 2:

In de vorige tip en het bijbehorende verhaal, had je de kans om uit de situatie te stappen en er later op terugkomen. Maar ik hoor je denken ‘Ja, en wat als het niet gaat om de volgende week, maar om dezelfde dag? Wat doe ik dan?!’

Dan kun je een aantal dingen doen:

Of je vraagt aan je baas of je daar na de pauze (of over een half uurtje) op terug mag komen. Of je ademt eventjes in en geeft je eerlijke antwoord.

Ik zeg hiermee niet dat je ten alle tijden nee moet zeggen wanneer je iets gevraagd wordt, maar wanneer jij heel goed voelt dat het even niet uitkomt (om welke reden dan ook), zeg dan nee tegen de ander en ja tegen jezelf.

Je mag ten alle tijden je grenzen aangeven. En wanneer jij weet waarom je de overtuiging hebt dat jij dat niet mag én ermee aan de slag gaat, wordt het steeds een beetje makkelijker.

Vond je dit artikel interessant?

Kijk dan eens naar mijn 1:1 coachingstraject. Daarin gaan we samen aan de slag met jouw overtuigingen, kritische stemmetjes en zelfvertrouwen.
Ga naar deze pagina voor meer informatie!